niedziela, 9 grudnia 2018

EKOGALA 2018

Ekologicznie, smacznie i pięknie. Tak było na tegorocznej EKOGALI w Centrum Kongresowo - Wystawienniczym w Jasionce od 7-8 listopada. Mnóstwo wystawców, panie gospodynie z okolicznych wiosek jak np. z Łukawca przyrządzały pyszne potrawy: pierogi, bigos, kapustę z grochem, żurek, placki i kompot z suszek. W międzyczasie można było posłuchać muzyki w wykonaniu ludowej kapeli. Swój pokaz akrobacji na rowerze dał Krystian Herba rozdając aktywnym widzom koszulki. Wśród wystawców był też tzw. uzdrowiciel. Wykonywał między innymi świecowanie uszu. W głównym holu rozgościli się winiarze z całego Podkarpacia między innymi Przeworska Zuzanna i Wojciech Jurkiewicz oraz Jasła. Dawało to możliwość degustacji, porównania różnych rodzajów win. Bo wino winu nie jest równe jak mówi doświadczony winiarz. Przyzwyczajone kubki smakowe do jednego smaku nie wiedzą co jest najlepsze. Z małopolski przyjechał wystawca Leszek Kawa od kuchni polowych serwujący potrawy na naturalnym przecierze pomidorowym. Nie zabrakło też wędliniarzy  i piekarzy z Podkarpacia. Byli ze Sokołowa Małopolskiego, CEDROB-iu i wielu innych. Krystian Herba wraz Marszałkiem Pilchem zrobili całkiem smaczne pierniki, którymi częstowali zgromadzonych kibiców, w tym własną rodzinę. Uczniowie z Zespołu Szkół spożywczych brali udział w konkursie na najlepsze potrawy. Na stoisku Lasów Państwowych każdy mógł sam wykonać choinkę z szyszek. Dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się także naturalne kosmetyki, miody i sery oraz produkcja oleju z lnianego. Niezwykłym wystawcą był głucho - niemy rzeźbiarz wykonujący w ekspresowym tempie przepiękne rzeźby w drewnie. Wśród wystawców byli również Chińczycy oferujący zupki i jadalne kasztany.

















































Kinga Kuźniar


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.