Przed rozpoczęciem Nocy Muzeów czytaj tutaj w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z autorką książki " Kuchenny Kredens" Moniką Śmigielską. Autorka opowiedziała o dawnych średniowiecznych zwyczajach żywieniowych Polaków. W trakcie prelekcji podała kilka ciekawych przepisów często dziś zapomnianych oraz pochodzenie i wdrażanie niektórych warzyw np. ziemniaków do kuchni polskiej. Zwróciła tez uwagę na dawną celebrację posiłków i przykładanie wagi do ubioru podczas biesiadowania. Z przykrością należy stwierdzić, że obecnie jemy w biegu i byle jak. Monika Śmigielska zaczerpnęła wiele ciekawostek kulinarnych z archiwów bibliotek, rękopisów i międzywojennych wydań Kuchni Polskiej.
Kinga Kuźniar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.