niedziela, 6 października 2019

Etniczny rozmach w Rzeszowskim Domu Kultury - Bo rodzimą tradycję należy pielęgnować

Niedziela w Rzeszowskim Domu Kultury Filia Przybyszówka upłynęła ciekawie dzięki kreatywnym warsztatom, regionalnym potrawom i muzyce.



 Uczestnicy warsztatów przygotowali wzory na torby zakupowe inspirowane ludową tradycją. Ile uczestników tyle było wzorów i własnych pomysłów.

 Po owocnych warsztatach koła gospodyń z osiedli Przybyszówka oraz Bzianka zaprezentowały tradycyjne potrawy kuchni rzeszowskiej. Były smaczne, lekkie kotlety z kaszy gryczanej w sosie grzybowym z tegorocznych opieniek, domowy żurek z jajkiem, pierogi z kapustą i lasowiackie, proziaki, ciasto drożdżowe ze śliwkami i makiem oraz wiele innych smakowitości - Wszyscy mówią, że wszystko pyszne - podsumował prowadzący. Prezentacji potraw dokonały przewodniczące obydwu kół.

 Po degustacji nie zabrakło również tradycyjnej muzyki ludowej prezentowanej przez Zespół Śpiewaczy Sztajerek i Kapelę Słowiańska Nuta. 


























Kinga Kuźniar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.