poniedziałek, 18 stycznia 2021

Restauratorzy przeciwko obostrzeniom otwierają i rekrutują: Nie mamy nic do stracenia, a obostrzenia są nielogiczne

Następne bary i restauracje w Rzeszowie sprzeciwiają się obostrzeniom. Degustacja i rekrutacja pracowników trwa w najlepsze. Rozmawiam z właścicielem restauracji OHHH Burrito:

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Dzisiaj postanowiliście otworzyć drzwi lokalu.

OHHH Burrito: Szukamy testerów w jedzeniu.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Czy jakieś umowy podpisujecie z nimi?

OHHH Burrito: Tak




Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Co Pan chce powiedzieć innym przedsiębiorcom, restauratorom?


OHHH Burrito: Aby się nie bali. Bo jakbyśmy się wszyscy otworzyli to daliby sobie spokój i służby. a tak będą nas nękać gdy jest nas dwóch.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: O co pyta sanepid i Policja przy kontroli?

OHHH Burrito: Nic nie mówią. dzisiaj byli, ale ludzi nie było i sobie poszli

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Skąd wiedzieli, że działacie?

OHHH Burrito: Na jakimś forum, na naszym fan page

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Czy w grupie "Otwieramy się" jesteście?

OHHH Burrito: Tak. Tam jest tendencja wzrostowa. Nie dawno było tylko 1000 a już jest około 10 000 członków.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Co zamierzacie dalej:  iść w zaparte czy płacić kary?

OHHH Burrito: Kar żadnych nie będziemy płacić. Jeszcze wierzymy, że sady są niezawisłe. Nie mamy innego wyjścia. W tym tygodniu już płynność traciliśmy. Nam jako firmie otwartej w tamtym roku od państwa nie należy się nic. Nie należy nam się obniżka ZUS-u ani 5000 zł od PUP-u. Jedynie co możemy zrobić to podziękować Urzędowi Miasta Rzeszowa za obniżkę czynszu.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Czy duża była obniżka czynszu?

OHHH Burrito: Tak i tu ukłony w stronę miasta za to co zrobiło.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Większość restauratorów boi się kontroli. Na jaki czas planujecie działać?

OHHH Burrito: Nie wiemy.

Kinga Kuźniar Życie Rzeszowa: Dziękuję za rozmowę

OHHH Burrito: Dziękujemy


 Od ubiegłego piątku działa też między innymi Pub Soda. Coraz więcej przedsiębiorców traci cierpliwość od gór aż po morze. W przełamaniu strachu na pewno pomaga wzajemna motywacja i wsparcie chociażby na grupach poświęconych akcji otwierania się. Bo przecież nie chodzi o to, aby na siebie donosić służbom ale podejmować wspólne działania.

Kinga Kuźniar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.