Na Politechnice Rzeszowskiej Liga Ochrony Przyrody zorganizowała konferencję metodyczną na temat kształtowania nawyków odżywiania dzieci i młodzieży.
"Kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży – edukacja w zarządzaniu zdrowiem społecznym" to klucz do budowania zdrowego społeczeństwa. Budowanie świadomości i postaw od najmłodszych lat, w tym w szkołach, pozwoli uniknąć zaśmiecania ludzkiego organizmu toksyczną żywnością i tym samym chorób.
W pierwszej kolejności należy doinformować ludzi w zakresie pracy ludzkiego organizmu i poszczególnych. Każdy z nich potrzebuje określonej ilości składników odżywczych, mikroelementów, aby móc właściwie funkcjonować. Obecnie od najmłodszych lat ludzie mają problemy ze stawami, kruche kości i niewydolne serce. Źródła trzeba upatrywać właśnie w śmieciowym jedzeniu i stresującym trybie życia. Młodzież często je byle co i byle jak, a pośpiech podczas posiłku jest niewskazany ponieważ utrudnia trawienie i wchłanianie składników z pozywienia potrzebnych organizmowi. Media i wielokrotnie medycy wprowadzją ludzi w błąd sugerując np. jakoby olej słonecznikowy był lepszy od rzepakowego czy w przypadku zgagi każą odkwaszać żołądek. Każdy olej roślinny jest tłuszczem nienasyconym i pod wpływem niewłasciwej obróbki np. smażenia utlenia się tworząc związki toksyczne. Na chłopski rozum ujmując tę kwestię polega to na tym, że takie tłuszcze posiadają luźne wiązania, które "łapią" tlen" w powietrza. To tak jakby zrobic łańcuch na choinkę z papieru i zostawić końcówkę nie sklejoną. Wtedy do tej końcówki można coś dokleić. Tak jest w przypadku obróbki termicznej tłuszczów roślinnych. Do smażenia najlepiej używać tłuszczów nasyconych, czyli smalcu co czyniły kobiety dawniej. Tłuszcze trzeba jeść choćby w postaci galaretek z wywaru mięsnego, bo są one bogate w kolagen potrzebny do prawidłowego funkcjonowania stawów tzw. mazidło. Nabiał z kolei to bogactwo wapnia budującego kości, który zapobiega ich złamaniom.
Raz na zawsze nalezy wyjaśnić kwestię zakwaszania i odkwaszania. Organizm odkwasza się, a żołądek zakwasza czyli przywraca właściwe ph.
Sklepiki szkolne powinny być zatem zaopatrzone w zdrowe produkty jak owoce, soki czy gotowe, kolorowe kanapki. Tymczasem nadal jest w nich np. pełno kolorowych wód z chemicznymi barwnikami powdującymi otyłość. Oczywiście nalezy wspomnieć, że nadmiar kalorii czyli spożywanego pokarmu też szkodzi i powoduje tycie. Tu warto jeść w momencie uczucia głodu. Organizm jest na tyle mądry, że zawsze daje sygnały czego potrzebuje i warto go słuchać.
Obecnie sprzedawana żywność ma o wiele mniej składników odżywczych niż kilkadziesiąt lat temu, więc warto nabywać ją ze sprawdzonych źródeł. Dr Marta Pisarek podczas swojej prelekcji zwróciła uwagę na szkodliwe dodatki do żywności wszechobecne w dżemach, sokach czy pakowanych produktach.
Kinga Kuźniar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.