W sobotę w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie odbyło się Święto Miodu z degustacją i prelekcjami.
Podczas wydarzenia byłą możliwość zakupu sprzętu do produkcji miodu, miodu jak i innych akcesoriów.
Pszczelarze w ciekawych prelekcjach z własnego doświadczenia przekazywali cenne rady co do hodowli pszczół i produkcji miodu.
Mówiono o wędrownych pasiekach, aby dać możliwość zbioru nektaru przez pszczoły z określonych roślin. Tym samym nadać określone walory zdrowotne miodom. - Śmiejecie się niektórzy z miodu malinowego, a ja widziałem sok na plastrze - mówił jeden z pszczelarzy. Oczywiście nie zabrakło prezentacji sezonowości i prac w określonym czasie. - 20% wody w miodzie to optimum podczas obróbki - mówił pszczelarz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.